tirsdag 10. august 2010

7 søstre. Breitind - (Stortind)

Sommeren 2010 dro vi til Helgeland, nærmere bestemt Sandnessjøen. Målet var å få noen fine fjellturer og å få padla litt. Området består jo av en mengde holmer og skjær, i tillegg til noen fantastiske fjell - deriblant "7 Søstre". Ved siden av dette hadde vi lyst til å besøke feks Petter Dass-museet, Alstadhaug kirke mm.
De første dagene hadde vi vind, tåke eller både vind og tåke, noe som gjorde at vi verken padla eller gikk i fjellet. Plutselig en ettermiddag letta tåka, og vi var ikke sene om å ordne oss klare til en fjelltur.
Vi bestemte oss kjapt for en tur på Breitind, eller Stortind, som den også kalles. Det er toppen lengst vest av de 7 Søstre. Den rager 910 meter til værs, og er dermed den laveste. Stien går delvis over sva opp til aksla. Derfra blir stigningen litt brattere og preget av mer stein.
Fin sti på første parti av turen. Breitind i forgrunnen og neste topp - Kvasstind på 1010 meter - i bakgrunnen.
Vi kom raskt ganske høyt, og fikk ei fantastisk utsikt, blant annet mot Austbø. Her er et nydelig område å padle. Mange små øyer, holmer og skjær!

Utsikt mot sør. Rødøya i Alstadhaug med sin karakteristiske røde/gylne farge. Fargen skyldes høyt innhold av malm i fjellet, noe som igjen gjør at det oksyderer - rett og slett ruster.

Så kom tåka... Da vi var i drøye 400 meters høyde, kom tåka rullende inn under oss. Vi var så høyt nå at vi bare kunne stå og se tåkeskyene skylle som bølger over aksla nedenfor oss. Fasinerende!

Over oss var det sol fra blå og skyfri himmel, og fjellet lå foran oss - riktig nok med en bra stigning, men med veldig godt merket sti. Turlaget skal ha all mulig honnør for merkinga! Det var røde prikker eller røde "T'er" tett i tett. Det var aldri tvil om hvor vi skulle gå.

Under oss hadde tåka lagt seg som et tykt teppe nå. Det gikk ganske kjapt. Dette bildet er egentlig "utsikt" mot Austbø igjen, ikke lenge etter at jeg tok det forrige utsiktsbilde mot samme sted. Akkurat nå var vi litt glade for at vi hadde med oss GPS og eventuelt kunne "følge våre egne fotspor" tilbake på returen, i tilfelle tåka ble så tykk at vi ikke så merkinga. Kontrollfreak som jeg er, liker jeg alltid å ha en "backup" i tilfelle.....
Her er vi på toppen på Breitind, eller Stortind, som den også kalles. Til tross for at vi ikke så det fnugg nedover på grunn av tett tåke, hadde vi fantastisk utsikt over alle høye fjell som stakk opp. Her er utsikten mot neste topp, Kvasstind (til venstre).


Som sagt var det ikke mye sjø, holmer og skjær å se hvis vi rettet blikket nedover. Det var uansett veldig fasinerende og spesielt - det var et graut-tjukt tåketeppe som lå over hele horisonten. Vakkert!

Her er "beviset". GPS'en viser 911 meter, og den ene "ekstrameteren" kommer nok av at jeg holder GPS'en en meter over bakken.

-Og da skriver man seg selvfølgelig inn i boka :)
Flott tur, som anbefales dersom man er i området! Turen er ikke spesielt krevende, men på grunn av mye steinur (fleipa litt underveis om at det minte om rullesteinsfjæra hjemme, he, he...), så er det nok lurt med stødige sko, helst av typen fjellsko.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar