tirsdag 10. august 2010

7 Søstre. Botnkrona

Et par dager etter turen på Breitind, ble været passende for en fjelltur igjen. Denne gangen ville vi ta turen på Botnkrona, den høyeste av søstrene med sine 1072 meter. Det er toppen lengst mot øst i rekka.
De 7 Søstre er et flott skue der de ligger på rekke og rad. Her er utsikten fra campingplassen vi bodde på. Lengst mot venstre (øst) er Botnkrona. Deretter kommer Grytfoten, som på bildet ligge like til høyre for Botnkrona. Den neste toppen er Skjæringen før Tvillingene - en karakteristisk formasjon med to topper. Så følger Kvasstind, og som navnet tilsier, er vel det den bratteste. Den siste av søstrene - Breitind - ser vi litt av til høyre på bildet.
Det første stykket følger man følger samme sti, enten man skal på Botnkrona eller Grytfoten. Et stykke oppe i Fjellsåsen deler stien seg, men det er svært godt merket, så det går ikke an å ta feil.

Det første partiet av turen var lettest å gå. Ikke det at resten var vanskelig på noen måte, men her i "lavlandet" var det fin sti og jevn, slak stigning. Nydelig vær og fantastisk natur og utsikt hadde vi hele veien, så vi storkoste oss.

Her er et eksempel på det jeg mente med at det første partiet var enklest å gå. Da vi kom høyere opp, ble terrenget preget av sva, og "storsteins-ur". Tre steder var det lagt ut tau for å lette opp-/nedstigningen forbi noen litt luftige parti.

Nå er vi kommet opp i ca 750 meters høyde, og Botnkrona ligger rett foran oss. Merkinga er veldig god, og selv om stien går over stein og sva, er man aldri i tvil om hvor man skal gå. Røde prikker og "T-er" med få meters mellomrom gjør at man lett finner veien.

På en finværsdag som denne hadde vi fantastisk utsikt. Øya Dønna ligger midt i bildet, med Dønnamannen som høyeste topp med 858 meter. Vi hadde lyst til å dra over til Dønna og gå på fjellet der også, men tida strakk ikke til i denne omgang. Neste gang, derimot...
På bildet ser man øya Lovund i bakgrunnen, helt til høyre. Træna, med den karakteristiske Trænstaven (338 moh) kan skimtes litt lenger til venstre for Lovund.

Grytfoten, sett fra ca 800 meters høyde ved Botnkrona. Vannet mellom de to toppene heter Grytfotvatnet. Som man ser på bildet, er terrenget veldig steinete, og man er ganske avhengig av god merking for å vite akkurat hvor man skal gå. Greit nok på en finværsdag, men i tjukk skodde er det nok ikke et enkelt terreng å ferdes i uten god merking.

Men, som allerede sagt; Merkinga er veldig bra!

Vi hadde ei flott utsikt, her mot Helgelandsbrua. Denne brua ble forøvrig kåret til Norges vakreste bru av leserne av Teknisk Ukeblad!
Da vi var i underkant av 100 meter fra selve toppen, fikk vi utsikt over Leirfjorden og Vefsnfjorden. Der kunne vi se at det var tett skydekke, skodde og mye nedbør. Vinden sto rett mot oss, og etter ei rask vurdering, besluttet vi å forkaste planen om å gå videre til Grytfoten før vi tok stien ned derfra. Enkelte av de svaene vi hadde gått over kan nok bli ganske glatte når de blir våte, så vi hadde lyst til å komme ned før regnet nådde oss.
Vi tok en relativt kjapp matpause før vi returnerte samme veien vi kom opp.
Fantastisk tur! -selv om den ble litt "amputert" på slutten.

1 kommentar: