mandag 11. januar 2010

Slik pjoner man votter

Her er "utstyret". Til disse vottene har jeg brukt Fritidsgarn og heklenål nr 7.
Legg opp vanlige luftmasker. Hvor mange avhenger av størrelsen på votten. Jeg skal komme tilbake med en oppskrift senere. Lag en ring ved å hekle en kjm (kjedemaske) i første lm (luftmaske):

Så kommer vi til det som skiller hekling fra pjoning. Når du pjoner har du to alternative måter å stikke inn nåla = pjone/lage mønster på. Hvis du ser på bildet, ser du de hvite maskene som ligger "som en V" bortover arbeidet. Når jeg pjoner "vrangborden" (mønster 1) på vottene stikker jeg nåla inn under den tråden ("foten på V-en") som er bakerst, dvs lengst fra meg. Følg med på bildene: Her er "utgangsposisjonen":

Stikk heklenåla under den bakerste tråden ("foten på V-en"):

Her er heklenåla under den bakerste tråden ("foten på V-en"):

Dra med deg garnet gjennom åpningen under denne tråden (her hvit):

Og dra garnet videre gjennom den masken (her blå) som var rundt heklenåla fra starten av:

Etter noen masker/omganger ser det ut som på bildet nedenfor. Den forreste tråden i masken ("foten på V-en") vil på en måte bli liggende foran arbeidet, hele tiden. Dette vil gi et karakteristisk mønster.

Her er et bilde av hele "vrangborden". Mønsteret blir seende slik ut. Man kan variere stripene og fargene etter smak og behag.

Så over til mønster 2, dvs den andre alternative måten å pjone på. Denne måten pjoner jeg resten av votten på.
Prinsippet er egentlig det samme, men forskjellen er at nå stikker du heklenåla inn under den forreste tråden ("foten på V-en") Studer bildene:

Her er heklenåla under den forreste tråden. Hent med deg garn....

...og dra garnet med deg gjennom åpningen og gjennom masken du hadde til å begynne med:

Etter at vottene er ferdig pjonet bruker jeg noen ganger å tove dem litt i maskinen.
Andre ganger børster jeg dem opp inni slik at innsiden blir veldig lodden og myk.
Til å børste bruker jeg en gammel, avlagt kattebørste. Den jeg foretrekker har to sider; en vanlig, litt stiv bust og en med metallpinner. Metallsiden er absolutt best til å "rubbe" opp vottene.
Slik ser det ut (må vise på et par hvite votter siden de blå ikke er ferdige ennå):

Her er et bilde av den blå votten hvor både mønster 1 og mønster 2 vises.
Det går ganske kjapt å pjone. Husk at øvelse gjør mester, så vær ikke redd for å prøve! Jeg skal, som nevnt, legge ut noen mønster litt senere.


15 kommentarer:

  1. Tusen takk for en flott opplæring.. Denne kommer jeg til å spare på
    Klem fra Vigdis

    SvarSlett
  2. Takk for den for seg gjorte forklaringa på pjoning. Har foreløpig bare brukt pjoning rundt hakka arbeider. Ha en fin Kveld.

    SvarSlett
  3. Takk for hyggelige kommentarer! Flott at dere likte "pjonekurset". Bare spør om det er noe dere lurer på. Skal legge ut flere mønster etterhvert. :)

    SvarSlett
  4. Hei.
    Trudde nesten ikkje mine eigne auge når eg fann oppkrift på pjona vott, og etterpå ein detaljert framgangsmåte:-) Har ein venninne som har snakka varmt om varme, gode pjonavottar, men ho visste ikkje korleis det var gjort, mora hennar kunne det, men kunnskapen døde med mora....
    No skal eg pjone eit par vottar til henne:-))))
    TUSEN TAKK!!

    SvarSlett
  5. Tusen takk for at du la ut dette. Har lagra det og skal bruke det.

    SvarSlett
  6. Så herlig å finne en som deg, som kan kunsten å pjone! Jeg har hakket i mange år, holdt kurs, var i kontakt med Solvor Hofsli.. har hakket utrolig mye - og har pjonet litt. Takk for at du deler oppskrifter, det trengs veldig! Tusen takk, fra meg som bruker hakking som terapi når jeg ikke orker å trene hund, og når jeg må sitte i ro pga sykdommen MS.

    SvarSlett
  7. Takk, du skjønne quinde. Nu har jeg brukt bloggen din som guide for mes, som ikke så att frem på en heklekrok. Har laga omtrent 2o par votter, og noen luer, takket være deg.

    SvarSlett
  8. Så koselig å høre! Lykke til videre med pjoninga!

    SvarSlett
  9. Nettopp ferdig med et par votter, og ei lue til meg selv.
    Har du oppskrift på pjoning av lester, eller må man ta strikkepinnene fatt?

    Mvh.
    Rune

    SvarSlett
  10. Hei, jeg har prøvd meg litt på pjoning, men opplever at arbeidet krøller seg hele tiden.

    Prøver å lage et pannebånd og bruker "vrangbord" på begge kantene og den andre metoden i midten. Har prøvd å hekle både løst og fast, men opplever det samme begge ganger.

    SvarSlett
  11. Hmmm... Hvordan pjoner du vrangborden? I det innerste eller ytterste leddet på maska? Hvis du ser på bildene i innlegget mitt "Pjona lester" et annet sted i denne bloggen, så ser du at vrangborden på lestene ikke krøller seg, mens arbeidet krøller seg rundt hælåpninga.
    På vrangborden pjona jeg i det innerste leddet på maskene, mens jeg der hvor hælåpningen er har pjona i det ytterste leddet.
    Kan dette være forklaringa hos deg?
    En annen mulighet - hvis du pjoner vrangborden i den innerste maska - er at du kanskje lager vrangborden for kort, altså over for få omganger? Prøv igjen, og gi meg gjerne en tilbakemelding om hvordan det går. Lykke til!

    SvarSlett
  12. Tusen takk for svar! Jeg har pjona vrangborden på samme måte som på sokkene og vottene. Tror muligens det må være at jeg har laget for kort vrangbord.

    SvarSlett
  13. Nu er par 2 og 3 av lester under produksjon. Nok engang takk for lettfattelige bruksanvisninger :)

    Har ellers forandra litt på votteoppskriften din.
    Jeg øker med 4-6 masker i hånda, for så å felle disse etter knokene. Så har jeg laga tomlene vesentlig større i ifaret, for så å felle dette av i de to neste omgangene. Dette gir langt bedre passform :)

    Et lite garnspørsmål:
    Hvorfor bruker alle fritidsgarn? Jeg handler etterhvert Iglo og Oda fra Trysil Garn. Vesentlig glattere å holde på med, og noe rimeligere.

    SvarSlett
  14. Jeg vet egentlig hva pjoning er men har aldri prøvd. Det er alltid greit når en er uten erfaring å få ei så god forklaring på framgangsmåten. Når du også viser med bilder blir det meget lett forståelig så kanskje jeg bør hoppe i det ?

    SvarSlett
  15. Hei, hvor får jeg kjøpt børsten til å børste med etter tovingen?

    SvarSlett