mandag 28. februar 2011

Legge opp masker

Her er en liten enkel "oppskrift" i tekst og bilder på hvordan man legger opp masker. Det er flere måter å gjøre det på, men dette er en enkel variant.

Start med å lage ei løkke på garnet. Hvor langt inn på tråden løkka skal være avhenger av hvor mange masker du skal legge opp. En grei tommelfingerregel er å legge garnet rundt hånda di slik; hold garnenden under tommelen, mot pekefingeren. Legg garnet en runde rundt hånda og tilbake til tommelen = 10 masker på pinne 3,5 med dertil passende garn. Tykkere garn og/eller tykkere pinner krever litt lengre garn pr 10 masker.

Stikk strikkepinnen inn i løkka. Nå ser det slik ut, og du er klar til å legge opp.


Stikk tommel og pekefinger inn under de to garnendene slik at du får trådene på yttersiden av de to fingrene. Samle trådene inne i hånda, under ringfingeren og lillefingeren, slik at tråden holdes stram.


Før strikkepinnen på undersiden av tråden som går fra tommelen og mot den nærmeste tråden som går fra pekefingeren.Før strikkepinnen rundt den tråden som går fra pekefingeren, og ta med deg den tråden med strikkepinnen tilbake under tråden fra tommelen.


Nå er tråden (fra pekefingeren) rundt pinnen og under tråden fra tommelen = du har ei løkke (maske) på pinnen.


Slipp opp tråden du har hatt over tommelen og stram litt til ved å dra i strikkepinnen mens du holder litt igjen på tråden ved hjelp av ringfingeren og lillefingeren. 


Stikk tommelen inn under tråden slik at denne blir liggende på yttersiden av tommelen. Stram litt til slik at den masken du har lagt opp ikke blir for løs. Pass på å ikke stram for mye til! Hvis du strammer for mye risikerer du at strikketøyet får en veldig stram kant pluss at det kan bli vanskelig når du skal begynne å strikke første omgang.

Nå har du lagt opp en maske, og har tråden på yttersiden av pekefinger og tommel = "utgangsposisjon". Du er nå klar til å legge opp neste maske. Gjenta dette helt til du har ønsket antall masker på strikkepinnen.

                                     
                     
                                 
Spør gjerne, eller legg igjen en kommentar hvis det er noe du lurer på.  Lykke til! :)

3 kommentarer:

  1. Tusen takk :D Nå skal skjerf strikkes til kjæresten. Ull/akryl blanding i stålgrå farge, håper det faller i smak! Blir strikkemaraton her omtrent da det helst skal overrekkes til helgen. Ha en god onsdag :)

    SvarSlett
  2. tusen takk:) skal lage mobilveske til iphone 4 :)

    SvarSlett
  3. Lage lue te mamma <3

    SvarSlett