mandag 28. februar 2011

Hælfelling

Her er ei oppskrift i tekst og bilder på hvordan man feller til hæl på lester.

Utgangspunktet er et skaft som jeg vanligvis strikker 2r, 2vr. Her har jeg lagt opp 48 masker totalt (med Treskogarn), fordelt på 4 pinner nr 3,5. Videre har jeg strikket 50 omganger 2r, 2vr. Da ser det slik ut:


Så strikker jeg rett (= fram og tilbake, annen hver pinne rett og vrang, slik at det blir kun rettmasker på ytersiden av lesten) over halvparten av maskene+ 2.  På denne lesten blir det 24 + 2 = 26 masker. Jeg legger til to masker fra "pinne 3" fordi jeg da får to vrangmasker på hver side av hælen. Hvor langt man strikker avhenger av størrelsen på lesten. I dette tilfellet - lest i ca str 40-42- strikker jeg 16 omg. Etter 16 omg ser arbeidet slik ut:

Så begynner selve fellinga. På pinne 17 strikker jeg vanlige rettmasker til det gjenstår 9 masker. Jeg strikker de to neste maskene vridd rett sammen. Vridde rettmasker strikker du ved å stikke pinnen inn "ovenfra og ned", på "baksida" av maska som skal strikkes. Se på bildet. Slik ser det ut når du er klar til å strikke to vridd sammen:
                                    


Når du har strikka to rette masker vridd sammen, har du ennå masker igjen på pinnen, men du skal ikke strikke ut omgangen! Snu derimot arbeidet og strikk vrangt tilbake. Når du har 9 masker igjen på pinnen strikker du to masker vrangt sammen. Se på bildene:Når du har strikka to vrange masker sammen, snur du arbeidet og strikker rett fram til du har 8 masker igjen på pinnen. Den første av disse 8 maskene er den maska hvor du strikka to rette sammen forrige omg. Strikk to rette vridd sammen igjen;


Snu arbeidet og strikk vrangt til det gjenstår 8 masker. Strikk to vrang sammen;


Fortsett slik, med å strikke to masker sammen på hver pinne før du snur. Det vil hele tiden -hver gang du feller/snur- bli en maske mindre igjen på omgangen. Når du har strikka to sammen og snudd så mange ganger at du ikke har flere igjen å strikke sammen, ser arbeidet slik ut, og du har fått en hæl!:
I dette tilfellet har jeg 10 masker som står igjen på pinnen. Disse skal stå slik mens du plukker opp masker fra sidene.
Nå er selve hælen ferdig strikka, og du må plukke opp masker på hver side for å kunne strikke videre. Hvor mange masker man plukker opp avhenger av hvor mange omganger man strikker hælen over, altså størrelsen. I dette tilfellet plukka jeg opp 8 masker på hver side av hælen. De plukker man opp ved å føre strikkepinnen gjennom de ytterste maskene på hver omgang. Se på bildene;


De 10 maskene som gjenstod på strikkepinnen etter at hælen var ferdig, fordeler du nå på de to pinnene på sidene av hælen. I dette tilfellet ble det 5 masker på hver side = totalt 13 masker på hver av de to pinnene. Nå ser arbeidet slik ut, og du er klar til å strikke videre på lesten:

12 kommentarer:

 1. Flott forklaring :)

  SvarSlett
 2. Veldig god forklaring :-) Ikke noe problem å strikke hæl etter denne, selv om det var 15-20 år siden sist jeg strikka sokker

  Unni

  SvarSlett
 3. TAKK OG LOV! HOS DEG FANT JEG ENDELIG OPPSKRIFTEN PÅ DEN HÆLFELLINGEN SOM JEG LIKER BEST OG SOM JEG HADDE/KUNNE FØR. JEG HAR SNUDD OPP NED PÅ HELE HUSET OG LEITET,MEN NEI. JEG HAR PRØVD OG PRØVD Å STRIKKE UT FRA "HUSKEN", MEN JEG FIKK DET RETT OG SLETT IKKE TIL. MANGE TAKK!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for bra forklaring! Første sokken er snart ferdig.:) Endelig kan jeg hæl!:)

  SvarSlett
 5. Endelig klarte jeg også å felle en hæl ! Har prøvd mange oppskrifter, men denne var den aller, aller beste :) Tusen takk for at jeg fant denne :) Hilsen Aud.

  SvarSlett
 6. Hjertelig takk! flott forklaring og flott resultat ble det! :-)

  SvarSlett
 7. Tuuuuuuuuuuuuusen takk!!!!!!!!!!!!!!!! Det var jammen meg en fantastisk hælfelling!!

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Tusen hjertelig takk, denne skal prøves :-)

  SvarSlett
 10. Feller du ikke flere masker etter at du har plukket opp m langs sidene?

  SvarSlett
 11. Feller du ikke flere masker etter at du har plukket opp m langs sidene?

  SvarSlett